İkisini de Dene, Tarafını Seç: Sen Wi-Fi’ı Nasıl Okuyorsun?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
İsa Arslan
Ekleyen İsa Arslan
2 dk okuma süresi

Günümüzde birçok kişi Wi-Fi ne işe yarar biliyor ve bu teknolojiyi evde, okulda ve işte kullanıyor. Peki Wi-Fi adı nereden geliyor ve aslında nasıl telaffuz edilmeli? Wi-Fi ile ilgili bu bilgileri yazımızda derledik.

Türkçeye bazen kablosuz bağlantı veya benzer isimlerle çevrilen Wi-Fi, günümüzün internet teknolojilerinin vazgeçilmezi haline geldi. Bugün pek çok kişi evde, işte veya kafelerde internete bağlanmak için Wi-Fi kullanıyor. Peki ülkemizde herkesin çeşitli şekillerde yazıp telaffuz ettiği Wi-Fi adı aslında nereden geliyor ve nasıl telaffuz edilmeli?

Wi-Fi bir kısaltma mı?

Yanlış bilinen bir bilgiyi düzelterek başlayalım. Wi-Fi, Wireless Fidelity (Kablosuz Bağlantı Alanı) kelimelerinin kısaltılarak yazılmış hali değil. Wi-Fi aslında IEEE 802.11b Direct Sequence isimli bir teknolojinin ticari marka adı.

İlk defa 1999’da kullanılmaya başlanan Wi-Fi ismi, bir marka danışmanlığı firması olan Interbrand tarafından bulunmuş. Wi-Fi’ın telif haklarına sahip olan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wi-Fi Alliance, bir kablosuz veri aktarma teknolojisi olan “IEEE 802.11b Direct Sequence” yerine daha akılda kalıcı bir ad bulmak için Interbrand’i görevlendirmiş. Bugün neredeyse herkesin bildiği Wi-Fi adı, Interbrand’in Wi-Fi Alliance’a önerdiği on isimden oluşan bir listeden seçilmiş.

Vifi mi vayfay mı?

Türkçede teknoloji ile ilgili telaffuzu sıkıntılı olan birçok kelime var. Bunlardan birisi olan Wi-Fi, “vayfay” (/ˈwaɪfaɪ/) olarak telaffuz edilir. Kelimenin telaffuzu için aşağıdaki videodan yararlanabilirsiniz.

Wi-Fi adını bulan Interbrand’in ayrıca Wi-Fi logosunu da yaptığı biliniyor.

Derleyen: İsa Arslan

Loading

Bu içeriği paylaş
Kendini belirli bir konuyla ya da görüşle sınırlandırmadan yeni şeyler öğrenmeyi seviyor. Ama dünyadaki vaktimiz kısıtlı olduğundan dikkatini mümkün olduğunca "asıl önemli olan şeyler" üzerine odaklamaya çalışıyor. Dijitaliyidir için İsa'nın sloganı: dijital, gerçek inanç ve kanaatlerimizi ifade ettiğimiz sürece iyidir. Mail: isa@dijitaliyidir.com
Yorum bırak, puan ver