Araştırmacılar, insan iç kulağında sinir uyarıları üreten spiral şekilli bir yapı olan kokleadan (Kulak Salyangozu) ilham alan, ses titreşimlerine tepki olarak yeni bir mikroelektromekanik sensör geliştirdi.
Nature Electronics’te tanıtılan bu yapay koklea, sesleri işleyebiliyor ve gürültülü ortamlarda sinyalleri tek tek basit mikrofonlardan daha etkili bir şekilde algılayabiliyor.
Oluşturulan mikroelektromekanik kokleanın iki temel bileşeni mevcut. İlki, çevredeki ortamdan gelen ses sinyallerini algılayan yapay saç hücreleri gibi davranmak üzere tasarlanmış bir dizi küçük silikon konsol içeriyor. İkincisi ise her konsolun algılama özelliklerini ayrı ayrı ayarlayan bir geri bildirim döngüsü.
Geri besleme döngüsünde; ölçülen sinyal yükseltilir ve bir statik voltaj konsolun aktüatörü bu sinyalle çalıştırılır.
Mikroelektromekanik kokleanın yüksek uyarlanabilirliği, farklı ortamlarda (sessiz bir oda, tren istasyonu, alışveriş merkezi vb.) değişen miktarlarda arka plan gürültüsüne sahip olabileceğinden günlük yaşamda da son derece avantajlı olabilir.
Ekibin yapay kokleasının bir diğer avantajı da daha iyi performans gösteren işitme cihazlarında, akıllı hoparlörlerde, güvenlik sistemlerinde vb. cihazları geliştirmek için kullanılabilir.
Yeni yapay koklea, saç hücrelerinin işlevini kopyaladığından ekip, şu anda daha iyi performans gösteren işitme cihazları geliştirme aşamasında.
Derleyen: Tuğba Akkesen