Yapay zekâ araştırmacıları, oyunun açık dünyasında yeteneklerini keşfedebilen ve genişletebilen bir Minecraft botu oluşturdu.
Voyager olarak adlandırılan bu deneysel sistem, simüle edilmiş veya gerçek bir ortamda özgürce ve amaçlı olarak hareket edebilen bir yapay zekâ olan “bedenlenmiş bir ajan” örneği olarak tanıtıldı. Kişisel asistan tipi yapay zekâlar ve sohbet robotlarının, bırakın bu işleri yapmak için karmaşık bir dünyada gezinmeyi, bir şeyler yapması bile gerekmiyor. Ancak gelecekte bir ev robotunun yapması beklenecek şeyler var. Bu yüzden nasıl davranmaları gerektiğine dair pek çok araştırma var.
Minecraft, bu tür şeyleri test etmek için iyi bir yer çünkü basit, anlaşılır kurallar ve fizik ile gerçek dünyanın yaklaşık bir temsili. Ancak aynı zamanda başarılacak veya denenecek çok şey olacak kadar karmaşık bir yapıya sahip.
İçerik oluşturucuları, diğer verilerin yanı sıra oyun hakkında YouTube videoları, transkriptler, wiki makaleleri ve minecraft’tan çok sayıda Reddit gönderisini bir araya getirdi, böylece kullanıcılar bir yapay zekâ oluşturabilir veya ince ayar yapabilir.
Normalde tüm bu Minecraft verileri üzerinde bir model eğitir ve güneş battığında iskeletlerle nasıl savaşılacağını bulmasını umarsınız. Ancak Voyager olaylara saf bir şekilde başlıyor ve oyunda bazı şeylerle karşılaştığında, GPT-4 ile ne yapması ve nasıl yapması gerektiği konusunda küçük bir iç konuşma yapıyor.
Mesela gece oluyor ve iskeletler çıkıyor. Ajanın bu konuda genel bir fikri bulunuyor ama kendi kendine soruyor: “Yakınlarda canavarlar varken bu oyunun iyi bir oyuncusu ne yapardı?”
GPT-4, dünyayı güvenli bir şekilde keşfetmek istiyorsanız, bir kılıç yapıp donatmak, ardından darbe almaktan kaçınırken onunla iskelete vurmak isteyeceğinizi söylüyor ve ne yapılması gerektiğine talimat veriyor: Taş ve tahta toplayın, üretim masasında bir kılıç yapın, onu takın ve bir iskeletle savaşın.
Voyager, bunları yaptıktan sonra genel bir beceri kitaplığına kaydeder ve böylece daha sonra sıfırdan savaşmayı öğrenmek zorunda kalmaz.
Bu araştırmanın amacı, basit yapay zekâ modellerinin “deneyimlerine” dayalı olarak kendilerini geliştirebilecekleri yöntemler bulmak. Evlerimizde, hastanelerimizde ve ofislerimizde bize yardımcı olacak robotlarımız olacaksa, bu dersleri öğrenmeleri ve gelecekteki eylemlerine uygulamaları gerekecek.
Derleyen: Yavuz Akyol