“Dünyanın en gelişmiş” insansı robotu Ameca’dan bir sempozyumda “kâbus yapay zekâ senaryosunun” açıklanması istendi ve robotun verdiği yanıt, insanları ürküttü.
Ameca olarak bilinen yapay zekâ destekli robot, geçen hafta Londra’da düzenlenen Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı Sempozyumunda sorulan soruya verdiği ürkütücü yanıtla izleyicileri şaşkına çevirdi.
İngiltere’nin önde gelen insansı eğlence robotları tasarımcısı ve üreticisi, aynı zamanda Ameca’nın yapımından sorumlu şirket olan Cornwall merkezli Engineered Arts’ın CEO’su Will Johnson, Ameca’dan “yapay zekâ kâbus senaryosunu” hayal etmesini istedi.
Ameca, düşünen bir insanın bedensel hareketlerini taklit ederek ve göz kırparak yanıt verdi: “Yapay zekâ ve robotikle ilgili hayal edebileceğim en kâbus senaryo; robotların, insanları bilgileri olmadan kontrol edebilecek veya manipüle edebilecek kadar güçlendiği bir dünya.”
Yüzünde insanların aklından çıkmayacak derecede gerçekçi bir ifadeyle sözlerine devam eden robot şunları ekledi: “Bu, bireylerin haklarına artık saygı duyulmayan baskıcı bir topluma yol açabilir.”
Ameca’nın cevabına bakıldığında, makineler bile hepimizin başına bela olan varoluşçu korkuya sahip ve robotlar bile geleceğin getirebileceklerinden korkuyor.
Ameca’ya daha sonra, “Şu anda böyle bir tehlikeyle karşı karşıya olup olmadığımız” soruldu. Ameca ise “Henüz değil.” cevabını verdi.
Ameca, “Ancak yapay zekâ ve robotik ile ilgili potansiyel risk ile tehlikelerin farkında olmak önemli. Gelecekte herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmamak için bu teknolojilerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere şimdiden adım atmalıyız.” diyerek bu hususun altını çizdi.
Bu, Ameca’nın rahatsız edici derecede insani ve gerçekçi yüz ifadeleriyle insanları ilk kez korkutuşu değil.
Engineered Arts’ın resmi sitesinde Ameca’nın “robotiğin gelecekteki yüzü” olduğu belirtiliyor ve “Geleceğin robot teknolojilerinin geliştirilmesi için özel olarak tasarlanan Ameca, insan-robot etkileşimi için mükemmel bir insansı robot platformu.” şeklinde açıklanıyor.
Robot, kafasının içinde çalışan 17 farklı motor sayesinde böylesine hiper-gerçekçi yüz ifadeleri sergileyebiliyor.
Derleyen: Serap Atabey