- 7 Ekim tarihinde Hamas saldırısıyla başlayan İsrail-Hamas savaşı, bir ayını doldururken sosyal medyadaki bilgi savaşı da tüm hızıyla sürüyor.
- Telegram, hükûmetin ülke basını üzerindeki sürekli baskısı nedeniyle uzun süredir birçok İsrailli için alternatif bir haber kaynağı oldu.
- Platformun esnek denetiminin, bunların dünya çapında görülmesine neden olduğu iddia ediliyor.
7 Ekim tarihinde Hamas saldırısıyla başlayan İsrail-Hamas savaşı, bir ayını doldururken sosyal medyadaki bilgi savaşı da tüm hızıyla sürüyor. Telegram, hükûmetin ülke basını üzerindeki sürekli baskısı nedeniyle uzun süredir birçok İsrailli için alternatif bir haber kaynağı oldu. Ancak platform artık Hamas militanlarının, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin militanlar tarafından aşağılandığı videoları paylaşarak psikolojik savaş yürütebilecekleri bir silaha dönüştü.
Telegram’ın İsrail’de zaten oldukça büyük bir kullanıcı tabanı vardı ve birçok İsrailli bunu esrar tedariki de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanıyordu. Telegram’da hükûmet etkisinin olmaması, onu ana akım haber kaynaklarına alternatif arayanlar için de popüler bir seçim hâline getirdi. Hamas’ın Yahudi ulusuna yönelik 7 Ekim saldırısının ardından Telegram’daki faaliyetlerde önemli bir artış yaşandı.
İsrail gazetesi Haaretz’in siber ve dezenformasyon muhabiri Ömer Benjakob, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından televizyonda veya devlet medya kanallarında doğrulanmamış ölü haberleri dışında herhangi bir haber bulunmadığını açıkladı.
Ölü IDF askerlerini, Hamas yamaç paraşütçülerini ve Hamas militanlarının el koyduğu İsrail askeri araçlarını gösteren video klipler diğer platformların yanı sıra Telegram’da da ortaya çıkmaya başladı. Facebook, Instagram ve X gibi platformların bu tür videoların çoğunun kaldırılmasına neden olan güçlü denetleme politikaları olsa da Telegram bu konuda oldukça esnek davranıyor. Ancak bu videolar, gerçekliğini doğrulayamadığı için İsrailliler arasında paniğe neden oldu. Elbette, bu videoların Filistinlilerin moralini yükseltmek için oluşturulmuş sahte içerikler olma ihtimali de var.
Buna bağlı olarak Telegram’da gönderi başına görüntüleme sayısı, on kat arttı. Bu da aktif izleyici kitlesinin hızla arttığını gösteriyor. Apple ve Google, Telegram’dan Hamas’ın aşırı içerik yaymak için kullandığı ana kanalları yasaklamasını istedi. Telegram, başlangıçta bunu reddederken artan baskı sonucunda uygulamadaki birçok Hamas kanalını kaldırmak zorunda kaldı.
Derleyen: Damla Şayan