- 2023’te James Webb Uzay Teleskobu ve NASA’nın Juno’su gibi uzay araçları tarafından birçok kozmik manzara çekildi.
- NASA’nın Ingenuity helikopteri, Mars manzaraları üzerinde süzülerek insan keşiflerinin izlerini ortaya çıkardı; James Webb Uzay Teleskobu’nun kızılötesi yetenekleri, Fomalhaut ve Uranüs gibi yıldızların etrafındaki halkaları açığa çıkararak bu uzak gök cisimlerinin eşi benzeri görülmemiş görüntülerini sunuyor.
Uzay araçları; Güneş sistemimizin etrafında hızla dolaşarak ayların, gezegenlerin ve eski galaksilerin muhteşem görüntülerini yakalıyor. 2023 yılında Dünya’ya gönderilen görüntüler dudak uçuklatıyor.
Webb Teleskobu ile çekilmiş fotoğraf, uzay zamanın gerçek bükülmesini gösteriyor
Gök bilimciler, 6,3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1226+2149 gök ada kümesini gözlemlemek için Webb Uzay Teleskobu’nu kullandılar. Bu kümenin devasa kütlesi, tıpkı bir şilte üzerindeki bowling topu gibi uzayı bükerek yer çekimsel merceklenme yaratıyor. Bu bozulma uzaktaki gök cisimlerini büyütüyor.
Avrupa Uzay Ajansının görüntüsü, “Kozmik Denizatı” da dâhil olmak üzere çarpık kırmızı şekiller gösteriyor. Bu, uzak galaksideki yıldız oluşumunun karmaşık ayrıntılarını açığa çıkarıyor ve çarpık uzay zamanın neden olduğu güçlü büyütmeyle görünür hâle geliyor.
NASA uzay aracı, volkanik dünyaya oldukça yaklaşıyor
Jüpiter’in yörüngesindeki uzak sonda Juno, Güneş sisteminin en aktif volkanik ayı olan Io’ya giderek yaklaşıyor. Ekim ayındaki 55. yörüngesi sırasında Juno, Io’nun 11,700 kilometre yakınına geldi. Bu durum, Dünya’ya bazı ABD hava durumu uydularından neredeyse üç kat daha yakındı.
Yaklaşmaya devam eden Juno, aralık ayına kadar Io’dan yalnızca 1.500 kilometre uzağa ulaşmayı hedefliyor. Bu yaklaşım; Io’nun volkanik aktivitesini incelemeyi, patlamaları, sıcaklıkları ve birden fazla geçişteki lav akışı değişikliklerini gözlemlemeyi amaçlıyor.
NASA helikopteri, bazı sürprizlerle birlikte Mars’ın muhteşem manzarasını yakaladı
Nisan ayında NASA’nın Ingenuity helikopteri, 51. uçuşunda Mars’ın 12 metre üzerinde yükselerek Mars manzarasının nefes kesici bir görüntüsünü yakaladı. Belva kraterinin kenarının üzerinde yükselen bir buçuk metrelik rotorlu araç, ön planda kayalık bir çöl, ufuk boyunca uzanan rüzgarın yıprattığı tepeler ve parlak bir gökyüzü ile Dünya’yı anımsatan bir manzarayı ortaya çıkardı. Manzaranın arasında, araba boyutundaki Perseverance gezgini, dağınık keşif kalıntılarının yanı sıra helikopterin bacakları ve gölgesi de dâhil olmak üzere insan keşiflerinin ilgi çekici izleri bulunuyor.
Webb Teleskopu, bizimkine hiç benzemeyen bir Güneş sisteminin görüntüsünü yakaladı
Güçlü James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanan bilim insanları, yalnızca 25 ışık yılı uzaklıktaki genç yıldız Fomalhaut’un çevresinde iki iç asteroit kuşağı keşfetti.
Hubble gibi önceki teleskoplar, Fomalhaut’un yıldızdan yaklaşık 22 milyar kilometre uzakta bulunan uzak dış halkasını tespit etmişken Webb’in kızılötesi yetenekleri bu iç kuşakları ortaya çıkardı.
Bu buluş, Arizona Üniversitesinden gök bilimci Schuyler Wolff’un da vurguladığı gibi daha önce imkansız bir başarı olan iç bölgelerdeki termal toz parıltısının gözlemlenmesine olanak tanıdı, sistemin bileşimi ve yapısına yeni bakış açıları kazandırdı.
NASA, Uranüs’ün benzeri görülmemiş bir görüntüsünü yakaladı
Webb Teleskobu’nun kızılötesi yeteneği, Uranüs’ü çevreleyen ve genellikle görünür ışıkta görülemeyen canlı uzak halkaları ortaya çıkardı. NASA bilim insanı Stefanie Milam, teleskobun benzersiz yeteneğini vurguladı ve Uranüs’ün buz ile toz halkalarını tespit etmenin zorluğuna dikkat çekerek bu son gözlemin nadir ve önemli bir olay olduğunu belirtti.
Derleyen: Eliz Canyurt