- Çin’de yapılan bir teknoloji forumunda, bir maymunun sadece düşünerek robot kolunu kontrol ettiği ev yapımı bir beyin-bilgisayar arayüzü tanıtıldı.
- Bu arayüz, beyne yerleştirilen yumuşak elektrot filamentlerini kullanıyor ve Çin’in batıdaki benzer girişimlerle rekabet ettiğini gösteriyor.
- Çin, beyin sinyallerini yorumlayarak dış cihazların doğrudan kontrolünü sağlayan arayüzler gibi tıbbi uygulamalar da dâhil olmak üzere beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde hızla ilerliyor.
Yakın zamanda Pekin’de düzenlenen bir teknoloji forumunda Çinli bir şirket, bir maymunun robot kolunu yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağlayan çığır açıcı bir beyin-bilgisayar arayüzünü (BCI) ortaya çıkardı.
NeuCyber NeuroTech ve Çin Beyin Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen sistem, beyne implante edilen yumuşak elektrot filamentlerini kullanıyor. Bu, Çin’in BCI teknolojisindeki ilerlemesini, Batı’daki özellikle ABD’deki benzer çabalarla rekabet ettiğini vurguluyor.
BCI’lar, robotik kollar veya akıllı telefonlar gibi harici cihazların doğrudan kontrolünü kolaylaştırmak için beyin sinyallerini yorumluyor. ABD, Elon Musk’un Neuralink’i gibi girişimlerle bu alanda ilerleme kaydederken Çin aradaki farkı hızla kapatıyor. Tarihsel olarak Çin, başa takılan noninvaziv BCI’lara daha çok odaklandı ancak artık özellikle tıbbi uygulamalar için implante edilebilir arayüzler konusunda ilerleme kaydediyor.
İnvazif çipler tıbbi olmayan amaçlar için kullanılırsa!
Özellikle endişe verici olan, Çin’in sağlıklı bireyler için bilişsel iyileştirme de dâhil olmak üzere tıbbi olmayan amaçlar için invazif olmayan BCI’ları keşfetmesi. Çin Komünist Partisi tarafından Şubat 2024’te yayımlanan etik yönergeler, BCI teknolojisi için dikkat modülasyonu, uyku düzenlemesi ve hafıza geliştirmeyi kapsayan geniş bir kapsam öneriyor. Kılavuzlar aynı zamanda sıkı düzenlemelerin ve açık toplumsal faydaların gerekliliğini de vurguluyor.
Sivil ve askeri BCI araştırmalarının büyük ölçüde ayrı olduğu ABD’nin aksine, Çin’in stratejisi askeri ve ticari uygulamaları entegre ederek güvenlik kaygılarını artırıyor. Çin’in 2016 yılında başlatılan beyin projesi, yalnızca beyin bozukluklarının teşhis ve tedavisini ilerletmeyi değil aynı zamanda askeri hedeflerle yakından uyumlu olarak insan-makine etkileşimlerini geliştirmeyi ve insan zekâsını taklit etmeyi de amaçlıyor.
Uzmanlar, BCI’ların Çin tarafından daha erken benimsenmesinin ABD için önemli ulusal güvenlik etkileri olabileceği konusunda uyarıyor. BCI’lar savaşçıların bilişsel gelişimini sağlar, insan ve makine zekâsını birleştirirse silah haline getirilebilir ve potansiyel olarak savaşın doğasını değiştirebilir. Rekabetçi kalabilmek için ABD’nin BCI’ların tıbbi ve güvenlikle ilgili sonuçlarını anlaması ve ilgili teknolojilerin yurt içinde kullanılabilirliğini sağlaması gerekiyor.
Derleyen: Eliz Canyurt