- James Webb Uzay Teleskobu ile HD 189733 b isimli gezegenin atmosferi hakkında yeni bilgiler edinildi.
- HD 189733 b gezegeninin kavurucu sıcaklara ve bolca hidrojen sülfüre sahip olduğu öğrenildi.
- Hidrojen sülfür, insan gazında da bulunan çürük yumurta kokusunu andıran bir gaz olduğundan bilim insanları bu gezegenin çürük yumurta gibi koktuğunu düşünüyor.
Çağımızın sınırlarını zorlayacak derecede bir teknolojiye sahip James Webb Uzay Teleskobu 2021’de fırlatıldı. Fırlatıldığı günden beri evrenin derinliklerini keşfetmede insanlığa çokça yardımı dokunuyor.
Bilim insanları, bir süre önce James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri kullanarak HD 189733 b isimli gezegeni inceledi. HD 189733 b, kavurucu sıcaklıklara ve cam yağmuruna benzer yağışlara sahip epey ilginç bir gezegen.
Gezegenin atmosferi çürük yumurta gibi kokuyor
Araştırmacılara göre HD 189733 b’nin atmosferinin çoğunu hidrojen sülfür oluşturuyor. Hidrojen sülfür, insan gazında da yayılan ve çürük yumurtayı andıran biraz pis kokulu bir gazdır.
Tabii gezegenin pis bir koku yayması bir çıkarım. Maalesef bir insan yüzlerce santigrat derecelere ulaşabilen bu gezegene gidip kokusunu alamaz.
Araştırmaya liderlik eden astrofizikçi Guangwei Fu, “Burnunuz 1000 santigrat derecede çalışabilseydi… Atmosfer çürük yumurta gibi kokardı” dedi.

Hidrojen sülfür yaşam belirtisi ama bu gezegende yaşam aranmıyor
Hidrojen sülfür, uzak gezegenlerde canlı organizmaların bulunabileceğini gösteren gazlardan biridir. Ancak araştırmacılar bu gezegende yaşam arayışında değiller çünkü bu gezegen bir gaz devi ve çok sıcak.
Derleyen: Ömer Kağan Selen