- Bilim insanları yeni keşfedilen kene kaynaklı bir virüsün insanları enfekte edebileceğine ve bazı durumlarda beyni istila edebileceğine dair kanıtlar sunuyor.
Bilim insanları, Çin’de keşfedilen kene kaynaklı yeni bir virüsün insanlara yayılabileceğini ve bazen nörolojik hastalıklara neden olabileceğini bildirdi.
The New England Journal of Medicine’de Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, Wetland virüsü (WELV) olarak adlandırılan mikrop ilk olarak Haziran 2019’da Jinzhou şehrinde tedavi gören bir hastada tespit edildi.
61 yaşındaki hasta, Çin’in kuzeyinde özerk bir bölge olan İç Moğolistan’daki büyük bir sulak alanda bulunan bir parkı ziyaret ettikten yaklaşık beş gün sonra ateş, baş ağrısı ve kusma şikayetleri yaşamıştır. Hasta, doktorlara parkta keneler tarafından ısırıldığını söyledi. Antibiyotikler hastanın semptomlarını hafifletmedi ve bu da enfeksiyonun bakterilerden kaynaklanmadığını gösterdi.
Hastanın kanındaki DNA ve RNA’nın analizi, daha önce hiç görülmemiş bir orthonairovirüs ortaya çıkardı: keneler tarafından taşınan bir grup virüs. Bu virüslerin diğer örnekleri arasında, kene ısırması ya da enfekte kişilerin vücut sıvılarına maruz kalma yoluyla insanlara bulaşabilen nadir ve ölümcül bir hastalık olan Kırım-Kongo kanamalı ateşinin arkasındaki virüs de yer alıyor.
İnsanda ya da Hayvanda İlk Kez Görülüyor
WELV daha önce hayvanlarda ya da insanlarda görülmemişti. Hastanedeki hastanın kanında virüsü ortaya çıkaran araştırmacılar, hastanın ziyaret ettiği sulak alan parkı da dahil olmak üzere Çin’in kuzeyindeki kene ve hayvanlarda virüsü aramaya başladı.
Bilim insanları yaklaşık 14.600 kene topladılar ve bunları gruplar halinde analiz edilebilmeleri için konumlarına ve türlerine göre gruplandırdılar. Bu partilerin yaklaşık %2’si WELV genetik materyali için pozitif test edildi. Beş kene türü virüsü barındırabilmekte, ancak oransal olarak en sık Haemaphysalis concinna türündeki keneler pozitif çıkmış durumda. Virüs ayrıca araştırmacıların incelediği koyun, at ve domuzların küçük bir yüzdesinde ve Transbaikal zokor (Myospalax psilurus) adı verilen bir avuç kemirgende de tespit edildi.,
Virüsün genetik materyali köpeklerde veya sığırlarda ortaya çıkmadı, ancak bu hayvanlardan bazıları virüse karşı antikorlar taşıdı, bu da bağışıklık sistemlerinin bir noktada mikroplara karşı bir savunma oluşturduğunu gösteriyor.
Ekip ayrıca “görünüşte sağlıklı” orman korucularının kanlarını da analiz etti ve 640 örnekten 12’sinin virüse karşı antikor taşıdığını tespit etti. Ayrıca, Çin’in kuzeydoğusundaki dört hastanede virüs taraması yaptılar.
Bilinen bir kene ısırığından sonraki bir ay içinde ateşi çıkan yüzlerce hastada virüs için test yaptılar ve 20’sinin testi pozitif çıktı. Üçü aynı anda kene tarafından yayılan diğer hastalıklarla enfekte olurken, kalan 17’sinde sadece WELV enfeksiyonu olduğu görüldü.
WELV Belirtileri Neler?
WELV enfeksiyonu olanlarda ateş, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik ve sırt ağrısı gibi yaygın semptomların yanı sıra bulantı, kusma ve ishal de görülüyor. Laboratuvar sonuçları hastaların çoğunda doku hasarı ve kan pıhtılaşması belirtileri olduğunu göstermiş durumda.
Özellikle, WELV ile enfekte olmuş bir hasta komaya girmişti. Bu hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda enfeksiyon belirtisi olan yüksek konsantrasyonda beyaz kan hücresi vardı. Araştırmacılar, neyse ki tedavi ile “tüm hastaların iyileştiğini ve 4 ila 15 gün sonra taburcu edildiğini” belirtti.
Ancak araştırmacılar virüsü laboratuvar farelerine enjekte etmeyi denediklerinde, beyin de dahil olmak üzere birçok organa ulaşarak ölümcül enfeksiyonlara neden olabileceğini gördüler. Bu bulgu, WELV’in sinir sisteminde ciddi enfeksiyonlara neden olabileceği fikrini destekliyor.
Derleyen: Okan Köroğlu