Teknoloji dünyasının yakından ilgilendiği, geride bıraktığımız yılı kasıp kavuran küresel çip krizi, ülkeleri zaruri nedenlerden ötürü yerli üretim yapmaya yönlendirdi. Uzun bir süredir bu konuda çalışma yürüten Litvanyalı şirket Teltonika, ülkesinde yerli çip üretimi konusunda Tayvan ile anlaşmaya vardı.
Litvanyalı teknoloji firması Teltonika çalışanının basına yaptığı bir açıklamada, bir bakanın AB devletinin sektörde önemli bir küresel oyuncu olma hedeflerini sıraladığı sırada, Tayvan teknolojisini kullanarak 2027’de yerli yarı iletken çip üretimine başlamayı hedeflediğini söyledi.
Teltonika, 2027 üretim hedefinin ise Tayvan’ın Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü ile Tayvan Dışişleri Bakanlığından verilen hibe dahil 14 milyon euro değerinde iş birliğinin anlaşmasının parçası olduğunu söyledi. Zira, Tayvan, 2021’de Litvanya’nın başkenti Vilnius’da 18 yılın ardından ilk kez fiili bir büyükelçilik açmasına izin verdiğinden beri Çin’in uyguladığı ambargoya karşı Litvanya’ya yardım etme sözü vermişti.

Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Ausrine Armonaite, “Tayvan ile gerçekleştirilecek bu ortaklık, Litvanya’nın hızla ilerlemesine, dünyanın en güçlü oyuncularıyla rekabet edebilmesine ve iddialı hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak.” açıklamasında bulundu.
Özerk Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin, Tayvan’ın Vilnius’da temsilcilik açmasının ardından Litvanya ile diplomatik bağlarını geriletmiş; ikili ticareti sekteye uğratarak çok uluslu şirketlere tedarik zincirlerinden çıkmaları için baskı yapmıştı.
Avrupa Birliği ise 2022 yılının başlarından itibaren Çin’i bir üye devlete karşı ayrımcı ticaret uygulamaları yapmakla suçlayarak Dünya Ticaret Örgütü nezdinde hukuk mücadelesini sürdürüyor.
Derleyen: Muhammed Bayar