Yazılım devinin emisyonları, şirketin 2030 yılına kadar karbon negatif olma taahhüdüne rağmen artıyor. Microsoft’un çevreye verdiği zararı gidermek için attığı son adım ise emisyonlarının bir kısmını okyanus yoluyla dengelemek için Running Tide’a başvurmak.
Stripe ve Shopify ile de çalışan Running Tide, bu parayı büyük miktarlarda karbondioksidi kilitlemek için kullanmayı hedefliyor. Running Tide bunu, biyolojik olarak parçalanabilen şamandıralar üzerinde çok sayıda yosun yetiştirmek gibi çabalarla yapacağını ve yosunların sonunda okyanus tabanına batmasını amaçladığını söyledi.
Running Tide İş Geliştirme Başkanı Jordan Breighner projeye dair detaylar paylaştı:
“Ahşap ve alkali mineralleri bir araya getirerek, yosun tohumu ekebileceğimiz ve açık okyanusun derinliklerine yerleştirebileceğimiz küçük bir karbon şamandırası oluşturuyoruz. Şamandıra yüzüyor, alkali mineraller çözünüyor, okyanus asitlenmesini azaltıyor ve okyanus alkalinitesini artırma adı verilen bir süreçle karbonu uzaklaştırıyor. Algler CO2 emerek hızla büyüyor. Üç aydan kısa bir süre sonra şamandıra, algler ve somutlaştırılmış hızlı karbon okyanusun dibine batar ve eğer 1.000 metrenin altına batarsa karbon yaklaşık 1.000 yıl boyunca yok olur. Ancak, tüm şamandıralar tohumlanmıyor. Bu, alg büyümesi için en uygun okyanus koşullarına dayanıyor.”
Genel olarak bakıldığında karbon giderme işi henüz gelişiminin başlarında. Nihayetinde ulaşmayı hedeflediği ölçekte karbonu kalıcı olarak çekebileceğini henüz kanıtlamadı. MIT Technology Review’ın geçen yıl bildirdiğine göre bazı bilim insanları da devasa yosun çiftlikleri gibi tamamen gelişmiş, girişim destekli tecrit planlarının okyanus ekosistemlerine istemeden zarar verebileceğinden endişe ediyor.
Breighner, Running Tide’ın şimdiye kadar “test ve araştırma uygulamalarında yalnızca 1.000 tondan az karbonu uzaklaştırdığını” söyledi. Girişim, yalnızca Microsoft için iki yıl içinde 12.000 tona kadar karbonu ortadan kaldırmayı planlıyor.
Running Tide, anlaşmanın değerinin tek haneli milyonlar olduğunu söyledi. Bir Microsoft sözcüsü fiyat konusunda yorum yapmayı reddetti.
Microsoft’un en son sürdürülebilirlik raporu, 2020’den 2021’e kadar emisyonlarda %21,5’lik bir artış olduğunu gösterdi. Yazılım devi bunu, veri merkezi geliştirme ve daha fazla müşterinin ürünlerini daha sık kullanmasıyla bağlantılı olduğunu söylediği kapsam 3 emisyonlarına bağladı. Başka bir deyişle, Microsoft Bulut ve oyun işlerini büyüttü ve net emisyonları da buna paralel olarak arttı. Şirket önümüzdeki yedi yıl içinde karbon negatif olmayı hedefliyor ve bu hedefe ulaşma planı karbon giderimine dayanıyor.
Derleyen: Hatice Bulut