ABD Hükümeti’nin yaklaşık 6 milyar USD değerinde Bitcoin’e sahip olması ne demek?
Mevcut bilgiye göre 25 Mart 2023 tarihi itibariyle ABD hükümetinin sessiz sedasız 5,6 milyar dolar değerinde (205.515 BTC) stoklamış durumda.
Bitcoin’in benimsenmesinin en önemli nedenlerinden biri, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin dijital para birimine artan ilgisi. Bazı ülkeler Bitcoin’i tamamen yasaklarken, diğerleri daha ölçülü bir yaklaşım benimsedi ve Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini finansal sistemlerine entegre etmenin yollarını aktif olarak araştırıyor.
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberlere istinaden, ABD’nin esasında çokta sistem dostu olmadığı ve bu yüzden kripto piyasasının temel olarak Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık’ta yeni merkezler kurmaya yöneldiğini hatırlıyor olabiliriz.
Ancak arka planda yapılan işlemlerin yine de ABD hükümetinin, bu evrene uzak durmadığını, hatta önüne gelen fırsatlarla oldukça iyi ve güçlü bir stokçu olduğunu gösteriyor.
Bu stokun oluşumu 3 aşamalı el koyma olarak gerçekleşmiş gözüküyor. 2020’de başlayan işlemlerin ilki, Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) o sırada yaklaşık 1,4 milyar dolar değerinde olan 69.370 BTC’ye kriptonun isimsiz bir dark webden çalan bir hackerdan el koymasıyla başlıyor.
İkinci el koyma Kasım 2020’de, DOJ’un dark web pazarı Silk Road’dan o sırada yaklaşık 650 milyon dolar değerinde 29.655 Bitcoin’e el koymasıyla gerçekleşti.
Son olarak da Aralık 2020’de DOJ, kara para aklama işine karıştığı iddia edilen kimliği belirsiz bir kişiden o sırada yaklaşık 2,3 milyar dolar değerinde 116.490 Bitcoin’e el koydu.
ABD hükümetinin Bitcoin varlıkları yalnızca dolar değeri açısından değil, aynı zamanda Bitcoin piyasası üzerindeki etkileri açısından da önemli. Kontrolü altındaki 205.000’den fazla Bitcoin ile ABD hükümetini dünyadaki en büyük Bitcoin sahiplerinden biri konumuna getiriyor.
Ayrıca ABD hükümetinin Bitcoin varlıklarını yakın zamanda satmayı planlamadığını belirtiyor. Yani Bitcoin’deki varlıklarını uzun vadeli bir yatırım olarak tutma niyetinde olduğu anlaşılabilir.
Bitcoin piyasasının oynaklığı ve gelecekte önemli fiyat artışları potansiyeli göz önüne alındığında bu akıllıca bir hareket.
ABD’nin Bitcoin’i elinde tutma kararı ne anlama geliyor?
ABD hükümetinin Bitcoin’deki varlıklarını tutma kararı, Bitcoin’in daha geniş çapta benimsenmesi üzerindeki potansiyel etkisi açısından da önemli.
Hükümetin Bitcoin’deki varlıklarını koruyarak diğer yatırımcılara ve kurumlara Bitcoin’in meşru bir varlık sınıfı olduğu ve uzun vadeli bir değere sahip olduğu yönünde bir sinyal göndermekte.
Bu, Bitcoin’in kurumsal olarak benimsenmesini artırmaya yardımcı olabilir ve nihayetinde kripto para biriminin kamuoyunda daha fazla kabul görmesine yol açabilir. Eğer hükümet Bitcoin’e ağır düzenlemeler getirirse, bu durum kripto paranın benimsenmesi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
BTC varlıklarını muhafaza etme fikri finans sektörü için önemli bir gelişmeyi temsil ediyor
ABD hükümetinin Bitcoin’deki varlıklarını sürdürme kararı, kripto para birimi ve genel olarak finans sektörü için önemli bir gelişmeyi temsil ediyor.
Bu, Bitcoin’in kurumlar tarafından benimsenmesini artırmaya yardımcı olabilir ve nihayetinde kripto para biriminin halk tarafından daha fazla kabul görmesine yol açabilir.
ABD hükümetinin önemli miktarda Bitcoin tutma konusunda yalnız olmadığını belirtmek gerekir.
Çin, Rusya ve İran dahil olmak üzere diğer ülkelerin de ekonomik yaptırımları aşmak ve uluslararası piyasalara erişmek için Bitcoin tuttuğu bildiriliyor.
Sonuç olarak ABD hükümeti Bitcoin’e karşı bazı ülkelerde olduğu gibi kesin bir ön yargıya sahip olmasa da mesafeli duruşunu Dünya konjonktüründe kendisiyle beraber söz sahibi olan ülkelerle yeni bir mücadele alanı olduğu gerçeğini görmezden gelemediği söylenebilir. Ama sürecin bireysel yatırımcılar kadar bu ülkeler için de birçok belirsizlik içerdiği de reddedilemez bir gerçek.
Derleyen: Onur BEDEK