Plastik krizine küçük bir çentik atmak için ABD’deki Boise State Üniversitesinden iki bilim insanı mevcut plastiklerin aksine ham petrol ve türevlerinden yapılmayan yeni bir plastik türü geliştirdi.
Dünya, ciddi bir şekilde plastik bağımlısı. Ne kadar geri dönüştürmeye çalışırsak çalışalım, plastikleri yeniden yapmak daha ucuz. Bu nedenle çok miktarda plastik atık, çöplüklere atılıyor ve plastikler okyanuslarımıza karışıyor.
Yeni plastik üretmek inanılmaz derecede israf etmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliği için önem arz eden toprakta kalması gereken fosil yakıtları da plastik üretimi için kullanıyoruz. Bu sorunların üstesinden gelmek için Boise State Üniversitesinden iki malzeme bilimcisi yeni bir plastik türü geliştirdi.
Yapılan laboratuvar deneyleri, yeni plastiğin %93’ünün diğer işlenmiş plastik atık, kâğıt ve alüminyumla karıştırıldığında bile temiz başlangıç malzemelerine dönüştürülebileceğini gösteriyor.
Allison Christy ve Scott Phillips makalelerinde, süper yapıştırıcı yapımında kullanılan monomerden hazırlanan poli (etil siyanoakrilat) veya PECA bazlı yeni bir plastik türünün yapılışını anlatıyor.
Tüm plastik polimerler gibi yeni ürün de tekrar eden monomer birimlerinin kimyasal bir polimerizasyon işlemi yoluyla oluşturuluyor.
Christy ve Phillips, yeni oluşturulan PECA plastiğin endüstriyel ölçekte üretilirse geri dönüşüm programına kabul edilmeyen polistiren (petrolden elde edilen malzeme) plastiklerin yerini alabileceğini öne sürüyor.
Polistiren plastik; ambalaj malzemesi, gıda kapları, tek kullanımlık tabak, bardak ve çatal yapımında kullanılıyor. Bu ürünler, yeni oluşturulan plastik ile kolayca geri dönüştürülebilir olsa da, polistiren mevcut plastik atığın yalnızca %6’sını oluşturuyor. Yani, oluşturulan çevreye duyarlı bu yeni plastik, büyük bir sorunun küçük bir parçasına dokunuyor.
Ancak Christy ve Phillips, yeni PECA plastiğin zamanla polistirenin ötesindeki diğer plastik biçimlerine karşı rekabetçi bir alternatif sunabileceğini düşünüyor.
Christy ve Phillips makalelerinde, “Mükemmel malzeme özellikleri ve geri dönüşüm kolaylığı nedeniyle PECA plastik, yalnızca polistirenin yerini almaktan başka bağlamlarda da yararlı olabilir; oluşturulan bu plastik, atık akışının geri dönüştürülme kapsamını daha da geliştirebilir.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey