- Bilim insanları, “gizli bilinç” olarak adlandırılan fenomeni (CMD) incelemek için beyin tarama yöntemleri kullanarak komaya giren hastalarda bilişsel motor ayrışma ile ilişkili bölgeleri araştırdılar.
- Bulgular, CMD’li hastaların uyaranları anlamada sağlam beyin yapısına sahip olduğunu ancak hareketle ilgili bölgelerde eksiklikler olduğunu gösterdi.
Beyin hasarı nedeniyle komaya giren bireylerde belirli bir düzeyde farkındalık mevcut olmasına rağmen tam bir bilinçsizlik durumunun ortaya çıkmasına yol açan gizemli olgu, bilim insanları tarafından çözümlendi.
Columbia Üniversitesindeki araştırmacılar, “gizli bilinç” olarak da adlandırılan bu fenomene “bilişsel motor ayrışma” (Cognitive Motor Dissociation, CMD) adını verdi.
Araştırmada, beyin hasarı geçirmiş 107 hastadan basit hareketler yapmaları istendi. Bu süreçte, EEG cihazıyla beyin aktiviteleri gözlemlendi. Sonuç olarak hastalardan 21’inin gizli bir bilinç durumunda olduğu belirlendi. Bu kişilerin beyinleri daha detaylı olarak MR cihazıyla incelendi ve ortak semptomların belirlenmesi için yapay zeka yöntemleri kullanıldı.
Sonuçlar, CMD’li hastaların uyarılma ve komutların anlaşılmasından sorumlu sağlam beyin yapıları sergilediğini ortaya çıkardı. Ancak fiziksel eylemlerle ilgili bölgelerde eksiklikler gözlendi, bu da onların hareketleri duyarlı bir şekilde yerine getiremediklerini açıklıyor.
Beyin taramaları yoluyla daha kesin CMD tanımlaması sağlanması, bu teknikleri geliştirecek daha fazla araştırmaya ihtiyaç duysa da, yaklaşım umut vaat ediyor. Araştırmacılar, bilinci etkileyen beyin hasarı türlerini ortaya çıkarmak için EEG ve MRI taramalarını kullanarak bu analiz ve tespit yaklaşımının beyin hasarı tedavi ortamlarına entegre edilmesini öngörüyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen