- New York Times Wordle taklitlerine karşı, Wordle adı ve oyun stili üzerindeki sahipliğini gerekçe göstererek telif hakkı talebinde bulundu.
- Wordle’ı 2022 yılında satın alan The New York Times, GitHub kodlayıcıları tarafından oluşturulan Wordle klonları hakkında, Wordle adı ve 5×6 karo düzeni, gri, sarı ve yeşil renk şeması dahil olmak üzere telif hakkıyla korunan oyun üzerindeki sahipliğini gerekçe göstererek birkaç DMCA bildiriminde bulundu.
- İronik bir şekilde, Wordle’ın kendisi de 1980’lerde oyuncuların beş harfli kelimeleri tahmin etmesine dayanan ve doğruluğa göre renk değiştiren Lingo adlı oyun programı ile paylaştığı çarpıcı benzerlikler nedeniyle eleştirildi.
Popüler web tabanlı kelime bulmacası Wordle’dan esinlenen yüzlerce oyun, The New York Times tarafından gerçekleştirilen telif hakkı kaldırmaları nedeniyle silinme riskiyle karşı karşıya. 404 Media tarafından bildirildiği üzere Wordle’ı 2022 yılında satın alan The New York Times, GitHub kodlayıcıları tarafından oluşturulan Wordle klonları hakkında, Wordle adı ve 5×6 karo düzeni, gri, sarı ve yeşil renk şeması dahil olmak üzere telif hakkıyla korunan oyun üzerindeki sahipliğini gerekçe göstererek birkaç DMCA bildiriminde bulundu.
Ocak ayında oyunun resmî olmayan Korece ve Boşnakça versiyonlarına karşı iki yayından kaldırma talebi yapıldı. Bu hafta da I Hear Dee adlı lehçe grubu tarafından 2022 yılında Shaetlan dilini tanıtmak amacıyla oluşturulan Wirdle ve React, TypeScript ve Tailwind kullanılarak inşa edilen açık kaynaklı bir Wordle klonu olan Reactle için ek talepler yapıldı. Geliştiricisi Chase Wackerfuss’a göre bu oyun Times’ın oyunu satın almasından önce geliştirildi.
GitHub’a göre Reactle kodu yaklaşık 1.900 kez kopyalandı ve bu da geliştiricilerin farklı diller, temalar ve görsel stiller kullanan çok çeşitli Wordle’dan esinlenen oyunlar oluşturmasına olanak tanıdı. Bunlardan bazıları 404 Media’nın Wordle’dan “önemli ölçüde farklı” olduğunu söylüyor. Reactle’a karşı DMCA bildirimi ayrıca GitHub’daki orijinal Reactle kodundan çatallanan tüm bu oyunları hedef alıyor ve Wordle adını içeren yan ürünlerin “kötü niyetle” yapıldığını ve Reactle deposunda “oyunun aynen kopyalandığını” iddia ediyor. Bir Hacker News başlığına yorum yapan çok sayıda geliştirici de DMCA yayından kaldırmaları ile hedef alındıklarını iddia ediyor.
Reactle kodlayıcısı Wackerfuss, 404 Media’ya Times ile yasal bir savaşa girmek istemediğini söyleyerek oyunu kaldırdı.
Times, 404 Media’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Times’ın, Times’ın “Wordle” ticari markalarını ya da telifli oyunlarını ihlal etmeyen benzer kelime oyunları yaratan kişilerle bir sorunu yoktur. Times, Wordle’daki fikrî mülkiyet haklarını savunmak için bir GitHub kullanıcısına ve onun kodunu paylaşan diğer kişilere karşı harekete geçti. Kullanıcı, başkalarına Times’ın Wordle oyununun aynı telifli unsurların çoğunu içeren taklit bir versiyonunun nasıl oluşturulacağını öğreten bir “Wordle klonu” projesi oluşturdu. Sonuç olarak, Times’ın ‘Wordle’ ticari markasını ve telif hakkıyla korunan oyununu yetkisiz ya da izinsiz kullanan taklit ‘Wordle’ oyunlarının yer aldığı yüzlerce web sitesi ortaya çıkmaya başladı.
İronik bir şekilde, Wordle’ın kendisi de 1980’lerde oyuncuların beş harfli kelimeleri tahmin etmesine dayanan ve doğruluğa göre renk değiştiren Lingo adlı oyun programı ile paylaştığı çarpıcı benzerlikler nedeniyle eleştirildi.
Derleyen: Alp Eren Gümüş