Stresli olduğunuzda yüksek kalorili bir atıştırmalık, rahatlatıcı bir seçenek gibi görünebilir. Ancak bunun sağlığa zararlı bir dezavantajı var. Sydneyli bilim insanlarına göre kalorisi yüksek yiyeceklerle birleşen stres, beyinde daha fazla yemeyi tetikleyen değişiklikler yaratıyor.
Garvan Tıbbi Araştırma Enstitüsünden bir ekip, stresin beynin tokluğa verdiği doğal tepkiyi geçersiz kıldığını ve yemeyi teşvik eden kesintisiz ödül sinyallerine yol açtığını buldu. Bu, beynin lateral habenula adı verilen bölümünde gerçekleşiyor.
Araştırmanın kıdemli yazarı ve Garvan Enstitüsünde konuk bilim insanı olan Profesör Herzog, “Bulgularımız, stresin yemekten alınan zevki azaltan normal bir beyin tepkisini geçersiz kılabileceğini ortaya koyuyor. Kronik stresin, yüksek kalorili bir diyetle birleştiğinde daha fazla gıda alımının yanı sıra tatlı, lezzetli yiyeceklerin tercih edilmesini sağlayabildiğini, böylece kilo alımını ve obeziteyi teşvik ettiğini gösterdik. Bu araştırma, stres zamanlarında sağlıklı bir diyetin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.” dedi.
Bazı insanlar, stres zamanlarında normalden daha fazla yemek yiyor, üstelik şeker ve yağ oranı yüksek, kalori açısından zengin seçenekleri tercih ediyor. Ekip, bu yeme alışkanlıklarını neyin yönlendirdiğini anlamak için fare örneklerinde, beyindeki farklı bölgelerin çeşitli diyetler altında kronik strese nasıl tepki verdiğini araştırdı.
Garvan Enstitüsünden ilk yazar Dr Kenny Chi Kin Ip, “Normalde beynin ödül tepkisini kapatmakla ilgili olan ve lateral habenula olarak bilinen bir bölgenin, yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde, hayvanı aşırı yemekten korumak için aktif olduğunu keşfettik. Kronik olarak stres altındayken ise beynin bu kısmı sessiz kaldı, farenin zevk için beslenmesine izin vererek tokluk düzenleme sinyallerine yanıt vermedi. Yüksek yağlı bir diyetle beslenen stresli farelerin, aynı diyetle stresli olmayan farelere göre iki kat daha fazla kilo aldıklarını bulduk.” açıklamasında bulundu.
“Stresli durumlarda çok fazla enerji kullanmak kolaydır ve ödül duygusu sizi sakinleştirebilir. Ancak uzun vadede vücut için kötü sonuçlar doğuyor.” diyor Profesör Herzog.
Bulgular, stresi beynin enerji ihtiyaçlarını dengeleme konusundaki doğal yeteneğini geçersiz kılabilecek yeme alışkanlıklarının kritik bir düzenleyicisi olarak tanımlıyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen