Analistler, çipleri sayesinde hızla gelişen ve yapay zekâ pazarına hâkim olan Nvidia Corp’a karşı güçlü bir rakip olacağı düşünülen Advanced Micro Devices’ın salı günü yapay zekâ “süper çipi” hakkında yeni detaylar açıklamasını bekliyor.
Mart ayında çekilen bu fotoğrafta, üzerinde AMD logosu bulunan bir akıllı çip, bir bilgisayar anakartının üzerine yerleştirilmiştir.
AMD İcra Kurulu Başkanı Lisa Su, San Francisco’daki bir etkinlikte şirketin veri merkezi ve yapay zekâ pazarlarındaki stratejisi hakkında bir açılış konuşması yapacak. Analistler, AMD’nin en gelişmiş grafik işlem birimini (GPU) oluşturan ve OpenAI gibi şirketlerin ChatGPT gibi ürünleri geliştirmek için kullandığı MI300 adlı çip hakkında yeni ayrıntılar bekliyor.
Analistlere göre Nvidia, yapay zekâ bilgi işlem pazarına %80 ila %95 pazar payı ile hâkim durumda. Geçtiğimiz ay, Nvidia’nın piyasa değeri, şirketin artan talebi karşılamak için yeni çip tedariki sağladıktan sonra gelirde bir sıçrama beklediğini söylemesinin ardından kısa bir süre için 1 trilyon dolara ulaştı.
Nvidia’nın büyük ölçekte çalışan çok az rakibi var. Cerebras Systems ve SambaNova Systems gibi birkaç girişim rakip ürünlere sahip olsa da Nvidia’nın şimdiye kadarki en büyük satış tehdidi, her ikisi de özel çiplerini dışarıdaki geliştiricilere kiralayan Alphabet Inc’in Google ve Amazon.com’un bulut birimindeki dahili çip çalışmaları.
AMD’nin yeni çipi bu durumu hemen değiştirmeyecek olsa da bu alanda etkili olabilecek gibi duruyor. Lisa Su, geçen ay yatırımcılara “MI300’ün dördüncü çeyrekte satış yapmaya başlayacağını, ancak 2024’te daha anlamlı olacağını” söyledi.
Nvidia’nın liderliği sadece çiplerinden değil, yıllardır yapay zekâ araştırmacılarına yazılım araçları sağlamasından ve tasarımı yıllar süren çiplerde neye ihtiyaç duyacaklarını tahmin etmeyi öğrenmesinden kaynaklanıyor.
TIRIAS Research’ün baş analisti Kevin Krewell, AMD’nin hem yazılım hem de araştırma trendlerini yakalaması gerektiğini söyledi.
Krewell, “Pazarın ne yaptığını ve ne yapmaları gerektiğini anlamak için, bir şeyin önemli hale geldiği zamandan çok önce araştırma topluluğuyla bağlantı kurmaları gerekiyor” dedi.
Derleyen: Enver Çakır