Deniz yosunları denizlerde çokça bulunmakta ve iklim değişikliği yüzünden her geçen gün daha çok yayılmakta. Dünyanın her yanında kıyı şeritlerini kaplamakta, aynı zamanda turizme, balıkçılığa ve ulaşıma da çeşitli zararlar vermekte.
Bütün zararlarına rağmen bazı bilim insanları deniz yosunun iyi bir doğal ve sürdürülebilir kaynak olabileceğini düşünüyor.
Antibiyotik Üzerine Yeni Çalışmalar Yapılıyor
Norveç’te bir laboratuvarda, deniz yosunu yiyebilen bakterilerden antibiyotik üretmek için yeni çalışmalar yürütülüyor.
Norveç’te bulunan bu laboratuvarda, bakterilerin büyümesi üzerine çalışılıyor. Aynı zamanda burada kendi ürettikleri teknolojiler, yapay zeka, makine öğrenmeleri ve algoritmalar kullanılıyor. Laboratuvarda bir örnek alındığında ve ne kadar antibiyotik üretebileceği veya ne kadar şeker tüketildiği analiz edilmek istendiğinde bu detayları hesaplayan bilen algoritmalara sahipler. Bu algoritmalar sayesinde hesaplamalar yapılıyor ve sonuçlar veriliyor.
Süreç Nasıl İşliyor?
Laboratuvara gelen deniz yosunları şirketlerden alınıyor. Şirketler, laboratuvar aşamasından önce şeker molekülleri içinde yüksek sıcaklık ve basınçta deniz yosunlarını parçalıyor.
Bu laboratuvarda çalışan bir bilim insanı deniz yosunları ve yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Deniz yosunları dünyanın çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Biz de bakteriler için besin kaynağı olan bu türleri antibiyotik ve vitamin üretebilmek için kullanmak istiyoruz. Bizim üzerinde çalıştığımız bakteri türü şeker tüketmeyi seven ve antibiyotik üretebilen bir bakteri türüdür. Bakteri hücreleri genel olarak şeker kamışı gibi glikoz bazlı biyokütleler tüketmektedir. Günümüzde ormansızlaşmaya sebep olan bir çok şeker kamışı yetiştiriliyor. Üstelik, bu biyokütle her yerde bulunduğundan bilim insanlarının amacı, glikoz kullanmak yerine deniz yosunu kullanmaktır.”
Bu çalışmalarda, bakteri hücrelerinin besin olarak glikoz dışında bir şey kullanmaması bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu sebeple, bilim insanları bakterileri bu konuda eğitmeyi planlıyor.
Bilim insanlar şu an bakterileri nasıl besleyeceklerini ve bakterilerin bunlara nasıl tepki vereceği üzerinde çalışıyor.
Derleyen: Damla Çinko