Fransız La Roche-Cotard mağarasındaki eski işaretlerini inceleyen bir araştırma ekibi, gravürlerin muhtemelen yaklaşık 75.000 yıl önce Neandertaller tarafından yapıldığını ortaya çıkardı. Bu keşif, Neandertal mağara sanatının bugüne kadar bulunan en eski kesin örneğini temsil ediyor. Bu da en yakın evrimsel akrabalarımızın, yaratıcılığımızı ve kendini ifade etme arzumuzu paylaştığını gösteriyor.
Sanat eserinin 51.000 ila 57.000 yıl önce dış dünyadan izole edilmiş olması, Batı Avrupa’ya yaklaşık 45.000 yıl önce gelen Homo sapiens’in bu gravürleri yapmış olamayacağını düşündürüyor.

La Roche-Cotard mağarasında bulunan gravürler bariz figürleri tasvir etmiyor, daha çok homininler tarafından yapılmış gibi görünen uzun veya nokta şeklinde, uzamsal olarak organize edilmiş işaretlerden oluşuyor. Duvarlarda bulunan ve hayvan pençelerine atfedilen izler, daha ince daha derin ve V şeklinde olup “parmak ucu veya benzer şekilli bir aletin morfolojisi ile tutarlı” olan daha sığ ve U şeklindeki izlerle çelişiyor.

Bulgular, Neandertallerin sanatsal yetenekleri hakkındaki önceki varsayımlara meydan okuyor ve onların daha önce inanıldığından daha sanatsal olabileceklerini öne sürüyor. La Roche-Cotard’ın Maskesi ve Almanya’da bulunan bir kemik oymacılığı gibi diğer arkeolojik kanıtlar, Neandertallerin sanatsal ifadeyle uğraştığı fikrini destekliyor. Ek olarak İspanya’dan elde edilen kanıtlar, 60.000 yıl öncesine dayanan kırmızı boyalı mağara duvarları ve el kalıplarının da Neandertaller tarafından oluşturulmuş olabileceğini gösteriyor.

Bu eski sanat eserlerinin yorumlanması ve önemi hakkında hâlâ tartışmalar olsa da artan kanıtlar, Neandertallerin soyut sanat yaratma yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Dahası, Endonezya’nın Java kentinde bulunan ve 500.000 yıl öncesine dayanan kabuk oymalarının kanıtladığı gibi Homo erectus benzeri daha önceki homininlerin de sanatla uğraşmış olabileceği düşünülüyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen